Hej allihop! Jag heter Linda och har fått äran att medverka som en av Renées Matlagare i denna blogg. Själv är jag otroligt förtjust i såser och andra slags tillbehör som jag tycker kan lyfta en hel måltid något enormt! Tillbehören kan vara alltifrån avancerade såser till enkla röror eller färska grönsaker, ja vad man nu känner passar till maten som ska serveras och vad man känner att man orkar med att tillaga.

Som du säkert förstått vid det här laget så kommer temat i denna bloggpost vara tillbehör till maten och jag tänkte dela med mig av några enkla och goda recept.

Parmesankräm

Parmesankräm är otroligt enkelt att göra och passar till kyckling och kött. Men man kan även ha den som röra till bakad potatis, det brukar jag ha när jag vill ha något enkelt och vegetariskt.

Till parmesankrämen behövs creme fraiche, parmesan, salt och peppar. Man börjar med att hälla upp creme fraichen i en skål. En burk creme fraiche brukar räcka till cirka 2-4 personer beroende på hur mycket man ska ha till varje person. Sen river du parmesan, ganska mycket och blandar ner i creme fraichen. Sen är det bara att salta och peppra och smaka av. Behövs mer parmesan är det bara att hälla i lite till och behövs mer peppar kryddar du bara lite mer.

Om du inte ska servera parmesankrämen direkt så ställ in den i kylen med plastfolie över.

Persiljegratinerade tomater

Varma tomater är ett jättegott tillbehör till väldigt många maträtter. Dessa persiljegratinerade tomater gör du jättelätt med cocktailtomater, färsk persilja, olivolja, ströbröd, salt och peppar.

Du börjar med att dela tomaterna på mitten så att det blir två halvor. Sen lägger du dem i en form du smort med olivolja. Därefter finhackar du persilja som du strör över tomaterna tillsammans med ströbröd. Avsluta sen med att salta och peppra tomathalvorna innan du ställer in dem i ugnen för gratinering.

Servera dem direkt när de är klara för bästa smak!

Det finns många varianter på gratinerade tomater, bland annat kan man ha ost och vitlök på tomaterna.

Vitlöksbröd

Vitlöksbröd är löjligt enkelt att göra! Köp färdiga baguetter som du sen brer vitlökssmör på och stoppar in i ugnen så att smöret smälter och sugs in i brödet. Snåla inte med smöret, men ha inte heller på för mycket.

Vitlöksbröd både luktar gott och smakar gott. Servera dem varma precis som de persiljegratinerade tomaterna.

Parmesanchips

Allt som behövs för att göra parmesanchips är parmesan och bullformar. Riv parmesanen och lägg ner lite riven parmesan i botten på varje bullform och sen in i ugnen för gräddning! Supersmarrigt och salt tillbehör till maten.

Enklast möjliga

Vissa tillbehör kan man köpa och servera precis som de är utan att man behöver göra något med dem. Fetaostar är ett jättebra exempel, oliver ett annat. Grönsaker är också ett utmärkt tillbehör som man oftast inte behöver göra så mycket mer med mer än att skölja och eventuellt skära. Vissa behöver ju skalas och då blir det lite mer jobb.

Hoppas du har fått lite uppslag och idéer på nya tillbehör till maten!

Lycka till// Linda