Ibland blir det inte som man tänkt sig och ordspråket ”Man tager vad man haver” blir verklighet när man bakar och lagar mat. Ibland blir det bra, ibland blir det okej, ibland oätligt och ibland helt fantastiskt!

För ett tag sen var jag med om ett sånt där fantastiskt ögonblick där en saknad ingrediens öppnade upp för något helt nytt och i detta fall underbart gott. Jag skulle baka sockerkaka och hade fixat alla ingredienser, trodde jag. Ganska snart stod det dock klart att jag hade glömt handla mjölk och det var alldeles för sent att kasta sig iväg i bilen och åka ner till affären och köpa. Istället satte jag mig ner vid datorn för att se om någon annan hade lagt ut något tips på nätet. Det fanns det!

Yoghurt och utspädd grädde fick ersätta mjölken i receptet och baket var räddat! Jag använde följande sockerkaksrecept som publicerats på DN av Hélene Johansson:

Ingredienser:
150 g smör
100 g kall mjölk
250 g strösocker
3 ägg
180 g vetemjöl
10 g bakpulver
10 g vaniljsocker

I receptartikeln stod det att man bara kunde byta ut mjölken mot yoghurt så det gjorde jag. Jag hade en bäryoghurt hemma, tror det var en blandning mellan hallon och jordgubb och ingen lightvariant utan en vanlig yoggi tror jag. Sen hade jag i en liten skvätt grädde utspätt med vatten också.

Jag hade absolut inga förväntningar på att sockerkakan skulle bli bra eller mer än okej. Så när jag provsmakade höll jag på att ramla av stolen när jag insåg att detta var en av de godaste sockerkakorna jag någonsin ätit. Den var fyllig i smaken, saftig i konsistensen och inte för söt eller sur, perfekt helt enkelt!

Sockerkakan blev snabbt uppäten, alla i familjen uppskattade den nya sockerkaksvarianten så nu har jag ett nytt favoritrecept att sätta in i min pärm.

Jag ska definitivt fortsätta göra sockerkakor med yoghurt i framtiden och dessutom experimentera med olika smaksättningar. Tänk att en saknad ingrediens kan leda till att man helt plötsligt har ett nytt favoritrecept.

Tänk på att inte torka ut sockerkakan efter baket bara, vänd den upp och ner och låt kakan stå med formen kvar tills den svalnat. Därefter tycker faktiskt jag att det fungerar bra att fortsätta ha den under formen tills kakan är uppäten, men det är en smaksak.

Vill man lyxa till sockerkakan kan man alltid göra olika typer av tillbehör till som smaksatt grädde, färska frukter eller vaniljsås. Man kan också piffa till och smaksätta kakan genom att garnera med sockerglasyr, nutella eller kolasås. Det går också bra att pudra florsocker över kakan för att få den att se lite lyxigare ut.

Jag tycker det är så kul med sockerkakor eftersom de är så enkla att göra och de blir också väldigt fina. På senare tid har det också kommit så många fina sockerkaksformar som förvandlar smeten till riktiga konstverk! Förr fanns det ju nästan bara hjärtan, runda formar eller avlånga limpliknande formar att köpa hos de vanliga affärerna. Nu kan man enkelt få tag i slott, blommor, nallebjörnar, motorcyklar med mera!

Det var allt för denna gång. Men jag hoppas jag får komma tillbaka och blogga om fler baktips framöver. Jag har några guldkorn på lager som jag gärna delar med mig av!

Men testa nu detta recept alla ni som gillar sockerkakor 🙂

Berätta gärna vad ni tyckte efteråt!

Saftig sockerkaka