Ibland blir man verkligen lycklig av mat. Särskilt när den överraskar ens förväntningar och smaklökarna får full tillfredsställelse. Jag har haft några sådana matögonblick i mitt liv och jag hoppas att även du som läsare har haft samma upplevelse!

I dag tänkte jag berätta om ett av dessa tillfällen och dela med mig av matinspiration. Eftersom jag tyvärr är rätt kräsen med maten så är jag alltid på jakt efter intressanta recept och om jag äter någon god middag på restaurang så händer det att jag försöker laga till rätten själv hemma vid spisen. Ibland lyckas jag, ibland inte.

Sesampanering

En gång beställde jag sesampanerad kyckling på en restaurang och blev glatt överraskad över smak och konsistens och till min stora glädje var det inte heller svårt att laga till rätten hemma. Eftersom kyckling är ett bättre alternativ än rött kött, både för hälsa och miljö, så blev jag överlycklig över den nya maträtten.

Den är inte heller svår att göra. De enda ingredienserna som behövs till själva kycklingen är dessa:

Kycklingfiléer
Ägg
Sesamfrön
Salt
Peppar
Ev annan krydda man vill ha i

Om du har panerat förut så vet du proceduren. Först doppar man köttet i äggsmeten, sen ner i paneringen som i detta fall består av sesamfrön, salt och peppar och sen ner i stekpannan.

Eftersom sesamfröna kan bli brända så gäller det att vara vaksam under tillagningen. Jag brukar steka på mina filéer snabbt i stekpannan och sen sätta in dem i ugnen för genomstekning. Om detta är bästa sättet eller det rätta sättet att göra det på det vet jag inte, jag är ingen lysande kock, men det har fungerat för mig. Har du någon annan idé om hur du vill laga till kycklingfiléerna så tycker jag du ska köra på den.

Som tillbehör brukar jag ha ris och tsatsiki, men man kan ju ha precis vad som helst som faller en i smaken. Sötsur sås till exempel eller chilisås.

Visste du förresten att sesamfrön är ganska nyttigt? Nu vet jag i och för sig inte om de nyttiga ämnena försvinner vid upphettningen men råa eller vad man nu ska kalla dem så innehåller de bland annat protein, kalcium och järn.

Doritokyckling

En annan maträtt på samma tema är doritokyckling! Istället för sesamfrön så använder man finkrossade doritochips som panering. Om man vill så kan man tillsätta olika kryddor i paneringsmixen. Tycke och smak avgör hur man vill ha det. Men lite salt och peppar är inte fel.

Även denna maträtt är enkel att göra, men istället för att steka på kycklingfileérna i stekpannan först så gräddar jag dem alltid direkt i ugnen tills de är färdiga. Man ska också doppa kycklingen i mjöl innan man doppar den i äggsmeten och sen i paneringen. Se hur man gör här:

Idén med doritokyckling fick jag faktiskt av en kollega som ofta är snäll och ger mig tips på recept som denne tror jag skulle gilla. Vänner och kollegor är ofta jättebra inspiration om man vill ha nya matidéer eller känner att man kört fast i gamla recept och behöver något nytt att laga.

Youtube är också en fantastisk inspirationskälla när det kommer till matlagning! Då kan man också få se hur det går till på riktigt och inte som på tv 🙂