På senaste tiden har det blivit väldigt vanligt att man vill äta mer hälsosamt och nyttigt. Att ta en kaka till kaffet går lätt på rutin men genom att välja ett nyttigare alternativ kan man skära bort mycket onödigt socker i sitt dagliga intag. På SVT visades en dokumentär som hette sockerfilmen där Damon Gameau undersöker hur mycket dolt socker man får i sig genom att äta helt vanlig vardagskost. Efter att ha sett den funderade jag på hur jag själv kan minska på det dagliga intaget av socker. Jag bestämde mig för att försöka få fram en nyttigare variant av en klassiker, chokladbollar. Chokladbollar är lite av Sveriges egen nationalkaka och går att variera på en mängd olika sätt. Jag har tagit fram två olika recept på hur man kan göra chokladbollarna lite nyttigare, dadelbollar och proteinbollar. Det första receptet innehåller mindre socker och består istället av dadlar och nötter. Det andra receptet skiljer sig rätt mycket från traditionella chokladbollar och har istället fått ett högre proteinvärde.

Dadelbollar

200 gram dadlar (ca 20st)

1 msk kallt kaffe

1 dl grovt hackade nötter (tex mandlar och valnötter passar väldigt bra)

4 msk kakao (välj rawkakao om du vill göra rawbollar)

Kokosflingor att rulla i

1. Börja med att kärna ur dadlarna och lägga i en matberedare eller bunke. (Var noga i affären att kolla så att det inte är något tillsatt socker i dadlarna)

2. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en smet.

3. Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor.

4. Ställ sedan in bollarna på kylning i kylskåpet innan servering.

Gillar man inte kaffe kan man istället ta vatten och tillsätta kryddor som kanel eller kardemumma för att få fram andra smaker än bara choklad. För att få konsistensen som vanliga chokladbollar är det bäst att köpa dadlar som är mjuka och färska. Vid allergier går det att byta ut nötterna mot olika fröer och gryn, solrosfrön och havregryn funkar fint.

Proteinbollar

200 gram ProPud Choklad

1 msk kallt kaffe

0,5 skopa proteinpulver chokladsmak

2 msk kakao

2dl hackade valfria nötter, frön eller gryn

Kokosflingor

1. Blanda alla ingredienser

2. Forma bollar och rulla i kokosflingor

3. Ställ på kylning

Proteinbollarna är perfekta som återhämtning efter ett träningspass eller till fredagsmyset och går väldigt snabbt att göra. Proteinbollarna är något av en personlig favorit då de är perfekta att ta när sötsuget blir för stort. Gärna med en kopp kaffe till!

Med få ingredienser är både dadelbollarna och proteinbollarna enkelt och lätt att genomföra. Ska man bjuda på fika kan man variera att rulla i kokosflingor eller hackade nötter eller lägga dom i muffinsformar i olika färger för att skilja dem åt. Chokladbollar är som ni märker något som går att variera i flera olika mängder, med socker eller utan, extra protein eller varför inte göra med lite likör i? Alternativen är många och kom ihåg, är de små får man ta två!

Chokladbollar till kaffet!