Plocka fram den undangömda fonduegrytan och boka in en intim måltid med en god vän eller din käresta! Fondue är en av de bästa maträtter jag vet av flera orsaker. Smaken, doften, den långsamma tillagningen, de många tillbehören och så den intima atmosfären som kommer av att laga mat tillsammans över köksbordet och att doppa mat i samma gryta.

Smaken av en rykande nykokt köttbit ur fonduegrytan är helt oslagbar enligt mig. Till det ska det vara krispiga potatisklyftor och fonduerad broccoli och palsternacka och goda såser förstås! Bearnaisesås, aioli och gärna minst en sås till!

Tyvärr tycker många att fondue är en överspelad 80-talstrend och låter grytan stå och samla damm längst inne i något köksskåp. Det är inte heller helt enkelt att hitta restauranger som erbjuder maträtten, men det finns några:

Fondueboden: En renodlad fonduerestaurang i Stockholm som serverar både kött-, fisk- och ostfondue. Självklart står chokladfondue på dessertmenyn.

Soaré – Soaré är en alldeles nyöppnad Stockholmsrestaurang med inriktning på de schweiziska rätterna fondue och raclette. Restaurangen ligger på Birger Jarlsgatan och inredningen är 50-talsinspirerad.

Oasen – I Helsingborg hittar du restaurang Oasen som serverar flera olika köttfonduer samt fisk- och ostfondue. De erbjuder också Black Rock Grill vilket är ett fondueliknande koncept fast utan gryta. Istället steks köttbiten på en lavasten.

2 rum och kök – Ett fantastiskt utbud av olika köttfonduer hittar du på 2 rum och kök i Karlskrona. Vad sägs om Texmex, BBQ, Vitlök, Karl Johansvamp med flera. 2 rum och kök finns rekommenderade i White Guide.

La Cucina – Restaurang i Kristianstad som har fondue med olika smaksättningar att välja mellan, bland annat en pepparfondue!

Sandra – I Lund ligger restaurang Sandra som har flera varianter av fondue på menyn.

Asahi – På Sveavägen i Stockholm ligger Asahi som har ett lite annorlunda koncept med fonduebuffé där man själv plockar ihop det man vill tillaga.

Detta var några tips på restauranger runt om i Sverige som har fondue på menyn! Skriv gärna och berätta om du vet fler ställen.

Om du precis som jag gillar fondue får du också väldigt gärna dela med dig av dina bästa recepttips! Själv brukar jag bara göra en enkel buljong av oxfond,  lagerblad, peppar, vitlök, gul lök, soja och rödvin som jag kokar upp, silar av och häller över i fonduegrytan. Inga konstigheter alls egentligen. Som kött brukar jag ha fläskfilé och oxfilé alternativt lövbiff beroende på affärernas utbud och bland grönsakerna brukar jag välja att ha broccoli, paprika, morot och palsternacka. Att jag gillar att äta klyftpotatis med bearnaisesås och aioli till skrev jag redan i inledningen så det visste du ju redan 🙂

Det var allt för mig och lycka till med fonduen!

Gör fondue!