Hallå!

Hoppas du har blivit lika inspirerad av bloggens första inlägg som jag har! Jag vill tacka alla gästbloggare som hittills bidragit med sina recept och mattips och jag hoppas fler vill dela med sig framöver.

I dag tänkte jag själv göra ett inlägg och det på temat mat och film. Mat har ju en central betydelse i våra liv och trots att vi inte längre behöver jaga eller odla vår egen mat så kommer vi ändå att lägga ner en stor del av våra liv på just mat eftersom vi planerar, handlar, tillagar, äter och pratar mat. Därmed har också maten en självklar plats i filmer och tv-serier och en av de allra mest kända matscenerna är kanske den när Lady och Lufsen delar på en tallrik pasta.

Filmer om mat är dock lite mer sällsynta, men de finns! En av de bästa jag sett är Bon Appétit, en fransk film baserad på en sann historia om en kvinna som får i uppdrag att laga mat åt den franska presidenten Francois Mitterand och senare åt forskare på Antarktis. Själva storyn är kanske inte så actionfylld, men för oss matentusiaster är den desto mer intressant. Maten är ständigt i fokus, det både lagas mat och pratas mat med sån passion att det är snudd på omöjligt att inte bli sugen på att ge sig ut i köket och laga till något.

På engelska heter filmen Haute Cuisine och på originalspråket Les Saveurs du Palais och är regisserad av Christian Vincent. Huvudpersonen spelas av Catherine Frot som gjort mängder med filmer under sin karriär.

Julie och Julia är ytterligare en matfilm baserad på en verklig historia. Denna handlar om Julia Childs gärning inom matkonsten och hennes envisa strävan i att utbilda sig vid Cordon Bleu, öppna egen matskola, göra matlagningsprogram i tv och skriva en kokbok. Kokboken spelar en central roll i filmen där en ung kvinna, Julie, försöker gå i Childs fotspår och laga alla de rätter som finns i den berömda kokboken.

Personligen tycker jag att filmen hade blivit bättre om man bara fokuserat på Julia Childs fascinerande personlighet, hennes liv och matlagning. Huvudstoryn om den unga kvinnans försök att laga sig igenom Childs kokbok känns bara pretentiös. Det som gör filmen sevärd är ändå Julia Childs intressanta liv som gestaltas av Meryl Streep.

Julie och Julia hade premiär 2009 och Julia Childs spelas som sagt av Meryl Streep medan Amy Adams gör rollen som Julia.

Det finns fler intressanta matfilmer där ute, kanske återkommer jag med ett ytterligare ett blogginlägg om matfilmer. Nu tänkte jag istället hylla videosajten Youtube där man kan få mängder med tips och inspiration kring matlagning.

Tv-kocken Jamie Oliver har till exempel en egen kanal på youtube där han delar med sig av både recept, idéer och kökstips. En annan populär kanal är Laura in the kitchen med Laura Vitali som bjuder på recept för mat, tilltugg, smoothies och efterrätter.

Detta är bara två av alla youtubekanaler som handlar om mat så det finns mycket spännande att upptäcka på denna streamingsajt där vem som helst kan ladda upp ett filmklipp.

Om du gillar att spela casino på nätet så kan jag också tipsa om några matiga spelautomater! Sushi Bar och Mama Mia är två av mina favoritspel. Bägge är skapade i avancerad 3D grafik som gör spelandet extra roligt. Dessutom är slotarna humoristiska. Big Chef, Wasabi San och glassloten Sunny Scoops är tre andra favoriter!

Är du nyfiken på att lära dig mer om att spela slots på nätet kan jag tipsa om denna infosite.

Det var allt för i dag! Lycka till i köket 🙂

Hälsningar från Renée

Filmer och spel om mat