I Sverige tycks vi älska kokböcker, i alla fall om man ser till antalet utgivna kokböcker per år. Och nog märks det ute i butikerna och i våra hem! Jag läste i en artikel hos SR från 2012 att det kommer ut runt 300 böcker per år i Sverige, vilket är mer böcker per capita än i något annat land.

En del böcker blir klassiker medan andra försvinner in i den stora mängden matlitteratur. En av klassikerna är den ”Rutiga kokboken” av Asta Östenius och Brita Olsson som gavs ut 1980 och blev en försäljningssuccé. Det är en grundlig tungviktare i kokboksklassen med sina 783 sidor och som givits ut i sju olika upplagor av ICA-förlaget under åren.

ICA-förlaget har också givit ut en annan klassiker ”Sju sorters kakor”, även den med ett röd- och vitrutigt omslag. Denna handlar dock om bakning och kom ut långt före ”Rutiga kokboken”, redan 1945 gavs den första upplagan ut.

En klassiker om grundläggande matlagning är Vår kokbok, en av de mest sålda kokböckerna i Sverige och som getts ut i 26 upplagor sedan den första kom ut 1951. Boken ges ut av Norstedts och finns nu även att ladda ner som app till mobila enheter. Från början var det däremot KF-provkök som gav ut Vår kokbok. Ytterligare en berömd bok i samma kategori är Bonniers kokbok som fortfarande säljs hos bokhandlarna.

Om vi går längre tillbaka i tiden till 1700-1800-talet så var Cajsa Wargs ”Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber” en av de mest betydelsefulla böckerna inom matlagning. Förutom recept så innehöll boken råd kring hushållsskötsel.

Visste du förresten att det finns ett kokboksmuseum i Sverige? Det ligger i Grythyttan och används för forskning och visas upp vid guidade turer om man besöker Måltidens Hus som är ett slags matcentrum som inkluderar hotell- och restauranghögskola, restaurang med mera.

Varje år ges det också ut olika priser inom kokboksbranschen, både i Sverige och utomlands. 2015 utsåg till exempel Måltidsakademien boken ”Tal om läckerheter” till vinnare i kategorin ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”. Den är skriven av Bengt Bergius och är en tillbakablick på matkulturen många hundra år tillbaka i tiden. Boken var också nominerad till pris i Gourmand World Cookbook Awards i kategorin Cookbook of the year, men tog inte hem något pris. I samma kategori var också följande böcker från författare över hela världen nominerade:

BBQ Bijbel av Peter De Clercq
Art in the kitchen av Andre Boccato & Monica Leite
Russian cuisine av Maria Depenweiller
Sea Gastronomy av Michael O’Meara
Italian Gourmet av Marco Ghiotto & Gio Martorana
With our own hands av Frederic van Oudenhouven & Jamila Haider
Algarve Mediterraneo
El Recuit, Recuit av Tano Pisano
Tal om Läckerheter
Ma Suisse av Irma Dütsch
The Oxford companion to sugar and sweets

Boken som vann, om jag förstått det hela rätt, var ”With our own hands” av Frederic van Oudenhouven & Jamila Haider.

Fler svenska kokböcker var också nominerade till priser i årets omgång av Gourmand World Cookbook Awards. I kategorin italiensk matlitteratur var Paolo Robertos bok ”Paolos Pizza og Pasta” nominerad och i kategorin medelhavsrecept var Sin Gluten Spansk magi i köket av Riki Simic nominerad. Detta var bara några av alla de svenska böckerna inom matlitteratur som blivit nominerade. Den 29 maj skedde prisutdelningen och jag har tyvärr inte hunnit kolla upp vilka som vann, men du kan själv kolla på cookbookfair om du är nyfiken.

Som du kanske redan har förstått är jag också en av alla svenskar som älskar kokböcker. Jag gillar dem inte så mycket för receptens skull som för de fantastiska bilderna och matfantasierna de frambringar! Vissa recept får det att vattnas i munnen bara man läser ingredienslistan, och en del bilder kan få en att dofthallucinera.

Särskilt förtjust är jag i böcker med bakverk och de mer grundliga kokböckerna som går igenom detaljerna noggrant från råvara till tillagningen. En av böckerna i denna kategori som jag verkligen kan rekommendera är ”Kitchen Essentials: The Complete Illustrated Reference to the Ingredients, Equipment, Terms, and Techniques Used by Le Cordon Bleu”. Den är visserligen på engelska men om du inte har några problem med det så är det verkligen en bra bok.

kokbok