Finns det något ljuvligare än sommar? När man kan slå upp fönster och dörrar på vid gavel och släppa in fågelkvitter och frisk luft. Såhär års flyttar jag ut det mesta av min matlagning på terrassen. Jag föredrar lätt mat under sommaren. Massor av färgglad sallad. Kanske lite grillad fågel eller fisk till. Givetvis en rejäl köttbit emellanåt.

Tänk att sitta under bar himmel, laga mat och bygga upp aptiten

Tänk att sitta under bar himmel, laga mat och bygga upp aptiten

Just sommartid blir det så mycket roligare att variera salladen och göra den lite mer färgglad. Jag serverar aldrig mina sallader i skål utan på fat. Det blir så vackert tycker jag. Dagen inlägg kommer att innehåla flera små listor med tips. Jag hoppas att ni ska gilla dem. Mitt främsta råd är: flytta ut. Laga mat ihop och häll gärna upp ett glas rosé att smutta på under tiden.

Tänk om man haft ett sådant här utekök...

Tänk om man haft ett sådant här utekök…

Tips på lättodlade grönsaker att stoppa i din sallad:
 1. Sockerärter – dessa krispiga ljuvliga ting växer så det knakar och är väldigt goda att snacksa på mellan måltiderna. Plantera i pallkrage och sätt gärna ned någon form av nät/galler de kan slingra sig upp för.
 2. Minitomater – det finns inget godare än hemodlade söta tomater. Extra gott med de små.
 3. Chili – det finns massor av chilisorter att välja mellan. Tänk på att kolla styrkan innan ni planterar. Jättegott att blanda i köttmarinaden eller att torka och göra egna kryddblandningar med.
 4. Sallad – sallad i alla former brukar vara lätt att odla och går åt snabbt. Min favorit är ruccolan.
  Habanero är en av mina favoriter

  Var försiktig när du hanterar chillin

  cocktailtomater ett måste i salladen

  Fräscht och gott.

   

Kryddor/örter till mat, drinkar och efterrätt:
 1. Mynta –  ett måste i sommar. Myntan har en fräsch mentholsmak och är god att tillsätta i både efterrätt, vatten och drinkar. Även till viss matlagning. Får du mynta över? Torka och använd som te.
 2. Citronmeliss – den fräscha ört är ett måste i sommarlandet. Den piffar upp såväl mat och efterrätt som dricka. Även citronmelissen kan torkas och användas till te.
 3. Basilika – jag älskar att grilla halloumi på sommaren. Sedan blandar jag osten med basilikablad och fräscha bitar av vattenmelon. Gudomligt gott. Basilika, tomat och mozzarella är också en vanlig och mycket god kombination.
 4. Timjan – bara doften av timjan är ljuvlig. Oftast använder jag den till dekoration då jag serverar en god, grillad köttbit. Den är även god i kalla såser.
  Gör örtte av eventuellt överblivna örter

  Örtte från egen trädgård – ljuvligt.

   

  basilika är gudomligt gott ihop med ost

  Basilika ihop med ost är en match made in heaven

   

Inget smakar som hemodlat

Fram med krukor och pallkragar. Se till att era kryddor får gott om ljus och följ skötselråden vad gäller vattning. Ett annat tips är att plantera färdiga växter och låta dem växa sig större istället för att börja på ”frö-nivå”.
Har ni gott om plats kan jag absolut rekommendera att ni sätter potatis också. Inget smakar som egen skörd.

Det finns massor av fler grönsaker och örter att tipsa om men vi håller oss till dessa den här gången.

Om vi återgår till salladen har jag några tips även där på vad som kan piffa upp utöver de ”vanliga” ingredienserna.

 1. Granatäppelkärnor – ett vackert tillskott på fatet som, utöver färg, ger både sött och syrligt.
 2. Ätbara blommor – ger definitivt sommarkänsla och färg till salladen.
 3. Salladsost – små marinerade ostkuber ger det lilla extra till din sallad.
 4. Nötter –  i olika former. Jag väljer gärna valnötter. Tycker om att ha lite extra tuggmotstånd i min sallad.
 5. Frukt – jordgubbar, äpple, nektarin och vattenmelon hör till mina favoriter , de får gärna slinka ned på fatet.
  Drinkar med ingredienser från trädgårdens skafferi

  Sätt färg på vattnet eller drinkarna med goda söta bär, frukt och örter.

  Variera din sallad till oändlighet.

  Variera din sallad till oändlighet och servera ed extra plockmat vid sidan om.

   

  Nu ska jag ut i trädgården och se över skafferiet inför midsommar. Njut av solen mina vänner.

Reneé